Saturday, November 14, 2009

msimitpO - repyH (sila baca mcm anda baca muka surat manga)


maaf untuk tajuk di atas...

sebenarnya aku nak try jd mcm Leonardo da vinci. Tulis notes dia guna perkataan yang di "mirror image" kan.. Tapi lupakan je, xde kena mengena pn dengan post kali ni..

...............................

ade lah sorang sahabat aku ni, dia label aku sbg seorang yang optimis. Ape itu optimis???

Macmilan -

optimism
op·ti·mism / `ɑptɪ,mɪzəm / noun [uncount] *
a tendency to be hopeful and to expect that good things will probably happen

ya, menjadi org yang optimis bermaksud menjadi org yg selalu fikir semua bnda boleh berlaku. Asalkan kita tetapkan fikiran kita, confirm bleh dpt bnda tu. Wah bunyi cam seronok gila kan? Biar aku list beberapa benda yang aku pernah fikir boleh berlaku...

1. Esok test math, konsep x paham ape, revision x habis buat, tapi aku yakin la dpt full mark.
2. IQ aku bleh kalahkan Leonardo Da vincci.
3. Aku mampu kalahkan pemain tennis malaysia walaupun aku ni taraf daerah je.
4. Aku nak i phone.
.....
bnyk lagi tp x ingt...

nak pendekkan cerita, semua bnda yg aku fikir, boleh buat ramai la org gelak. Mungkin diorang mengiyakan idea aku tp rasanya dalam hati mungkin rasa x logik. Contoh yang terbaik. aku still ingt lagi masa kena jumpa dgn teacher nila. Hari akademik. Math dapat 5 kot..

cikgu nila : Awk nak target brape math sem depan??
manusia: Saya nak 7 cikgu..
Cikgu nila: serius, kamu pasti ini target yang realistik untuk kamu?
manusia: ya, serius, aim for the moon and you'll fall on the stars..
Cikgu nila: Ok, saya nak tgk result kamu sem depan...

nak dijadikan cerita, sem depan tu aku x dpt pn 7. in fact dpt 5 gak. x naik n x turun. Bleh tahan la sedih dia....Aku x kisah aku gagal, sbb aku tahu aku dah mencuba..

Bagi aku, bila manusia berada dalam satu situasi, dia akan ada 2 cara untuk berfikir...

Cara A

Esok test math, aku x ready lagi ni, chapter x habis revise lagi.. latihan handbook x siap kot.. tapi aku yakin boleh score full mark..

Cara B

Esok test math, aku x ready lagi ni, chapter x habis revise lagi.. latihan handbook x siap kot..Aiseh, confirm kantoi lagi test math ni...

.............

Kalau anda la, anda nak berfikir cara yg mana??? A atau B??

aku akan pilih cara A... Walaupun x ready lg untuk test math, lebih baik aku fikir aku boleh score daripada fikir kantoi and dapat markah rendah...

Betul x?

Buat apa nak fikir negatif sedangkan kita boleh fikir positif? Tak kisah la benda tu susah nak dapat, atau pun mustahil untuk dapat, yang penting kita kena sentiasa optimis dalam melakukan apa pun. Teringat aku kat dialog ni, ada lah sorang hamba Allah ni ckp..

"...Ala, xyah la study math, esok bila jawab ko kantoi gak.. bazir masa je..."

heh, tu dialog orang loser...org mengalah awal...

never give up, never surrender, although you're at the verge of losing...

hidup kena rileks, fikir optimis selalu... nothing is impossible...

aku nak share satu quote...

"The best thing that ever happens in your life is when doing something people said you can't do.."

Bila orang cakap kau x boleh buat sesuatu benda, ambil kata2 tu sbg satu cabaran.. Buktikan kat diorang kau boleh..

walau apa pun harapan dan impian anda semua...

chaiyok2...

semoga berjaya.... amin...



3 comments:

  1. Perhatian.. Blog anda kini dalam pemerhatian budak2 KMB..hampir semua blog kmb-ians batch 08-10 ada dalam nh. so rajin2 la update blog anda untuk brada di tangga tratas..hua3

    http://ib-08-10.blogspot.com/

    p/s:kalau xske blog anda dipamerkan.. boleh bgtau saya dlm chatbox belah kiri blog.atau nk edit url pon bgtau kat dalam 2..atau nk tambah url blog kwn/anda..kat dalam 2 pown bleh bubuh..hu2

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...