Sunday, December 5, 2010

Makanan laut dan darat. Boleh makan sekali x?


Aku mula2 skali dengar pasal kita xleh makan makanan laut dengan darat skali daripada kawan baik aku, afifi. Menurut dia ada hadis pasal benda ni. So aku pun amalkanlah tanpa mencari sumber hadis. Anyway after a while practicing this eating habit, aku mula tertanya-tanya apa logical or scientific explanation untuk back up point x boleh makan makanan laut and darat sekali eh? So anyway aku mulakan pencarian aku dengan Google lah. Penat kot baca forum2 iluvislam and sebagainya. Tapi last2 semua point hampir sama je. Below are some of the cliche points yg aku jumpa, dan aku nak ajak korang berdiskusi bersama aku untuk prove yg point ni betul. Kalau x boleh prove pun x apa, idea korang sangat dihargai. Point ni aku amik dari satu website yg aku percaya merupakan source kepada kebanyakan point yg cliche yg digunakan oleh manusia2 sebagai modal untuk menjawab persoalan "memakan makanan darat dan laut sekali".

Point 1:

Dalam Kitab Al-Quran ada melarang manusia untuk makan makanan darat bercampur makanan laut misalnya seseorang yang memakan nasi berlaukkan sup daging lembu maka ia tidak digalakkan untuk mencampuri makanan tersebut dengan makanan laut misalnya udang, ikan dan sotong. Walau bagaimanapun, bercampuran makanan ini (antara makanan darat dan makanan laut) tidaklah boleh dianggap haram apabila dimakan bersama cuma ia mungkin membahayakan kesihatan.

Sebenarnya aku x faham kenapa dia x letak je terus ayat quran yg mana sebagai bukti untuk point dia ni. At least kalau ada point kuat la sikit dia nyer argument, xdelah aku tertanya-tanya. Kalau ada sape2 tahu ayat quran yg mana satu sila bgtahu ya.

Point 2:

Nabi Muhammad SAW pernah melarang para sahabat dan umat manusia daripada makan ikan bersama susu kerana ia akan menyebabkan si pemakan mudah untuk mendapat penyakit. Berikutan perkara sedemikian, para ilmuan nutrisi telah membuat kajian dan menemukan keputusan bahawa dalam makanan darat mempunyai ion+(Positive Ions) sedangkan dalam makanan laut mempunyai ion-(Negetive Ions), jika kedua-dua jenis makanan ini bercampur maka akan terjadinya tindakbalas biokimia (Biochemical reactions) yang aktif dalam tubuh sekaligus mampu menyebabkan perut dan usus rosak dengan teruk.

Err, ok untuk yg ni, generally kita tahu positive plus negative jadi neutral. So mcm mana plak bendalah ni bg kesan negatif? Yang peliknya lagi positive and negative ions boleh ke menyebabkan biochemical reaction? At what condition and at what temperature? Aku xdelah google lagi betul ke x usus and perut akan rosak teruk kalau makanan laut and darat dimakan sekali. Tapi seriusly agak x logik larh. Lagi sekali aku harap kalau korang ada jawapan, sila bagitahu.

Point 3:

Al-Quran mengajar manusia untuk mandi sebelum subuh, sekurang-kurangnya sejam sebelum matahari terbit. (sekitar pukul 4.00 hingga 6.00 pagi). Dengan cara ini, air yang sejuk mampu meresap kedalam badan sekaligus mengurangi masalah penimbunan lemak. Buktinya kebanyakan orang yang mandi pagi tidak gemuk.

Ok yg ni lari sikit la daripada makanan laut and darat, tp dah ada dlm website dia, aku paste je la kat sini. Aku suka part yg last skali tuh. Bro sila tunjuk statistic kebanyakan orang yang mandi pagi tidak gemuk boleh? Saya nak tgk skit. Memanglah x salah nak mandi pagi2, tp bagilah explanation and proof yg best skit. Kalau sape2 ada hadis untuk back up point dia, sila paste kat comments.

So aku rasa tu je la kot kemusykilan aku. Aku bukan nak pangkah brader ni. Tapi bg aku la dia sepatutnya letakkan bukti yg sahih, sebab those people out there are using his points dalam forum2 seperti iluvislam dan sebagainya. Aku xnaklah fitnah mamat ni, manalah tahu dia pun copy paste org lain punya kan? Tapi identitinya sbg ustaz merisaukan aku kalau mamat lain yg nak cari ilmu main terima je bulat2. Ye lah, kepandaian manusia ni kan unpredictable? Kadang2 dah desperate sgt nak kan dalil, main bedal je apa yg ada. Aku xnaklah mcm tu kawan.

Anyway, sekadar nak berkongsi la, aku pun ada jugak try search pasal bendalah ni dlm bahasa Inggeris (try google "can we eat seafoood and meat together"). What i learned from this search is that kebanyakan orang yg amalkan cara pemakanan ni (x makan sekali makanan laut and darat) adalah orang jews. According to them, the jews must be careful not to eat fish and meat together since it may cause tzara'at. Since the first 3 link yg kluar bila aku search pasal benda ni are related to the jews, my first assumption is:

"Ntah2 ni amalan org yahudi kot? kita org islam main amik je"

In the end, aku harap pembaca blog ni bolehla kluarkan idea skit2. Aku pun x pandai jugak, masih blajar lagi. HAHAH!!!

Here is one example of the Jewish website:

4 comments:

  1. Nak respon kat point 2:
    Kat Newcastle nih ada sorg brother yang buat PhD
    Dia dalam agriculture department.
    Aku tak dengar secara live presentation dia (dalam circle@halaqah kat sini), tapi circle member tu ada la bagitau yang dia pernah share kajian dia dalam circle tu, susu tak elok dimakan bersama daging (meat). Tapi sorry bro, aku x ingat lak hujah dia~ -___-"

    ReplyDelete
  2. bro mase aku blajar dulu dia cakap hadis pasal tak leh campur tu bukan sahih. jadi hadis yg mcm ni bolh d amal tp xboleh d jadikan hujah :)

    ReplyDelete
  3. http://diarianakin.blogspot.com/2013/01/kenapa-tak-boleh-campur-makanan-laut.html cuba baca dekat blog ni.. explain secara scientific.. hrap membantu :)

    ReplyDelete
  4. tiada hadis sahih melarang makan campur makanan laut dan darat. hanyalah rekaan semata2. harap dapat sebar supaya anak cucu cicit kita tak tertipu mcm kita sekarang.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...